Werkelijke PDS

Wanneer alle stappen zijn doorlopen 

I.  Het opsporen van de oorzaak:

–       Laboratoriumonderzoek

–       Herstel van de darmflora

–       Screenen op ontstekingen

–       Testen en behandeling van darmparasieten

–       Dieet advies; FODMAPs dieet

II.  Wanneer er geen achterliggende oorzaak is en het dieet geen effect heeft:

–       Emotionele ondersteuning

–       Het hieronder beschreven stappenplan uitvoeren en keuze uit de verschillende therapie opties.

Werkelijke PDS

Wanneer er na diepgaand onderzoek alle mogelijke oorzaken voor de darmklachten zijn uitgesloten, kan je de diagnose prikkelbaredarmsyndroom stellen. Indien de diagnose prikkelbaredarmsyndroom is gesteld zonder goed onderzocht te zijn, is het advies al nog om breed onderzoek te laten plaatsvinden. Want het is erg jammer wanneer pijn en ongemak een verlies van levensvreugde veroorzaken, terwijl er een oplossing is voor de klachten. Doorloop alle stappen bij klachten van het prikkelbaredarmsyndroom. Wanneer blijkt dat de diagnose PDS werkelijk correct is, kan er nog veel gedaan worden voor de patiënt. Je hoeft er niet mee te leren leven, er is een  stappenplan.

 

Behandelkeuzes bij werkelijke PDS           

Stappenplan en Dr. Otten

Dr. Marten Otten is een maag-darm-lever arts die zich op een buitengewone manier inzet voor mensen met darmklachten. Hij heeft een belangrijk project opgezet onder de naam Reduce PDS, een nieuw zorgtraject voor mensen met prikkelbaredarmsyndroom symptomen.

Reduce met als doel meer begeleiding te bieden, de patiënt actiever te betrekken in de therapiekeuzes en te beoordelen of de kwaliteit van leven hierdoor verbetert.

Mensen met PDS-klachten een stappenplan laten doorlopen en daarbij kunnen zij zelf een therapie kiezen.

 

De behandelopties zijn

Bij PDS klachten kan men kiezen uit een aantal behandelwijzen:

Uitleg en algemene achtergrondinformatie

Een eliminatie dieet

FODMAP dieet (voeding laag aan Fermenteerbare  oligo-, di- en monosacchariden en polyolen, suikerketens die slecht worden opgenomen in de dunne darm,  zie internet)

Probiotica

Hypnotherapie

Antibiotica, dat niet worden opgenomen in het bloed

Pepermuntolie

Middelen tegen krampen, buspatal

Amitrypiline, bij dagelijkse pijn

Citalopram, pijnstiller

Indien dit traject algemeen wordt geaccepteerd, zullen zowel huisartsen als patiënten meer opties hebben voor de behandeling en het begrip PDS zal meer aandacht krijgen.

Antibiotica: goed voor PDS of juist een verkeerd idee?

Een voorgestelde therapie voor PDS is een antibioticum kuur. Veel mensen met PDS hebben slechte ervaringen met gebruik van antibiotica. Traditionele breedspectrum antibiotica (voorgeschreven voor alle soorten van infecties, voor kinderen en volwassenen) hebben vaak milde tot ernstige buikklachten tot gevolg, zelfs bij mensen die geen PDS hebben.

Bepaalde onderzoeken wijzen uit dat een antibioticum juist zou kunnen helpen bij PDS. Indien een antibioticum werkt, kan men er vanuit gaan dat een bacteriële infectie de oorzaak was va de PDS klachten. Dat wil zeggen de dat werkelijke diagnose niet is gesteld en men in feite geen echte PDS had.