PDS en stress

Stress en de darmflora

Stress zou een geprikkelde darm veroorzaken, de stelling is niet zeer waarschijnlijk. De darm is de spil van het lichaam, de dikke darm staat centraal in het functioneren van de mens, niet zo zeer de darm als wel de 1,5 kg bacteriën die aanwezig zijn in de dikke darm.

Wanneer het milieu van de darm wordt verstoord heeft dat een diepgaande invloed op de rest van het lichaam, de hersenen, het immuunsysteem en alle slijmvliezen.

Het tragische is dat niet alleen de darm niet voldoende aandacht krijgt en voeding in de geneeskunde niet centraal staat maar dat er teveel voorbij wordt gegaan aan het feit dat de darm en de daarin aanwezige bacteriën een vergaande invloed hebben op het fysieke en emotionele functioneren van de mens.

Psychotherapie

Bij patiënten met aanhoudende klachten wordt vaak psychotherapie aangeraden. Ook al voordat alle mogelijke lichamelijke oorzaken zijn uitgesloten. Veel mensen zijn boos over de suggestie dat de darmklachten van psychische aard zijn. Zij voelen zich niet begrepen, zij voelen zeer sterk dat de mentale druk en dufheid in het hoofd uit de darm komt en niet andersom.

Er zit dus wel een kern van waarheid in het “psychologisch verhaal”, maar heel anders dan de meeste artsen het interpreteren.

De darm is ook een gevoelscentrum. De darm en de darmbacteriën produceren hormonen in de hersenen –  neuropeptiden – zoals serotonine die met blijheid te maken heeft. Bijna alle serotonine wordt in de darm geproduceerd. VIP, vasoactieve intestinale peptide  beinvloedt de darm em ook  het hart en de galblaas. Het veroorzaakt vaatverwijding veroorzaakt en dus blozen,  VIP is dan ook een stof  die met schaamte en remming te maken heeft. Dopamine wordt gevormd in de darm en speelt een rol in verslaving.

Depressie, stress, diarree en constipatie

Bij chronische darmaandoeningen is er een verandering van de productie van deze peptiden, dit kan natuurlijk leiden tot depressie. Maar de symptomen, de depressie en gevoel van stress hebben een medische oorzaak.

Wetenschappers hebben het overtuigend bewijs geleverd dat de darmwand en gezonde darmbacteriën signalen doorgeven aan de hersenen via de nervus vagus. Deze signalen beïnvloeden het gedrag en de emoties van de mens. De afwijkende darmflora, chronische ontstekingen en de reactie van gluten op de darm veroorzaken niet alleen diarree of constipatie, maar een verminderde concentratie, een gevoel alsof het hoofd gevuld is met watten of depressiviteit. Daarnaast kan een scala van klachten optreden zoals hoofdpijn, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, slapeloosheid en hartkloppingen. Deze symptomen kunnen mede worden verklaard door de productie van toxische bijproducten van darmbacteriën, die niet worden geabsorbeerd in de darm.

Groenten en de darmflora  

De darmflora moet worden gevoed en wel met groenten, zoals bladgroenten, knollen, koolsoorten en vruchtgroenten. De werkelijke voedselbron van de darmflora zijn plantenvezels. Groenten zijn rijk aan plantaardige vezels, deze stimuleren niet alleen de groei van darmbacteriën, zij vormen de basis van vetzuren die door de bacteriën worden gevormd.  Ook leveren vezels de grondstof van slijmmoleculen die de slijmlaag van de darm vormen en bescherming bieden tegen schadelijke bacteriën. Darmbacteriën produceren ontstekingsremmende stoffen en vitaminen.

De darmflora in de genen van de mens zijn in de afgelopen 100.000 jaar nagenoeg niet veranderd. De darmflora richt zich nog steeds op de vertering van voedsel uit die tijd.

Granen worden niet goed verteerd en leveren geen voeding voor de darmflora, integendeel, er ontstaan afwijkende patronen er worden bacteriën gestimuleerd die de slijmlaag afbreken. Slechts 5% van de volwassenen eet twee ons groenten per dag, van de jongeren helemaal niemand. Zonder groenten ontstaan voedingstekorten. Bladgroen bevat foliumzuur, calcium, magnesium en chlorofyl, essentiële stoffen voor het functioneren van het lichaam.

Het eten van groenten in plaats van graan voorkomt overgewicht en verlaagt het cholesterolgehalte. Gezondheid begint bij een voedingspatroon dat zich richt op de darmflora en dat komt neer op het volgen van het oerdieet, het paleodieet. Het kookboek Superfood Brood bevat recepten die in dit voedingspatroon passen. Het brood wordt gemaakt van groenten en ondersteunt de darmflora.