PDS dieet

Voeding en prikkelbare darm syndroom

De darm moet het voedsel verwerken.

a. De maag. Bij een gebrek aan maagzuur en het gebruik van teveel maagzuurremmers ontstaan verteringsproblemen. Ontlastingsonderzoek kan dat aantonen.

b. De dunne darm neemt het voedsel op, bij aandoeningen van de dunne darm wordt de voeding niet goed opgenomen. Er kunnen gassen ontstaan en brijachtige ontlasting. Dit treedt ook op bij voedingsallergieën. Ontlastingsonderzoek kan aantonen dat voedsel niet wordt opgenomen.

c. Wanneer de gal en alvleesklier niet goed functioneren ontstaan er darmklachten, in de ontlasting ziet men een hoog vetgehalte.

d. Coeliakie is een ontstekingsziekte van de dunne darm, die geheel verdwijnt bij een glutenvrij dieet.

e. De dikke darm staat centraal in de vertering, bij een verkeerd voedingspatroon ontstaan er klachten.

Bij overgewicht en overconsumptie van voedsel ontstaan klachten. Bij ontlastingsonderzoek ziet men vaak een bepaald darmflora type: het enterotype 1. Via een test kan dit worden aangetoond.

f. Een melksuiker intolerantie kan niet worden aangetoond via ontlastingsonderzoek, wel door een ademtest.

 

Glutenallergie, een graanvrij dieet en het prikkelbare darm syndroom

De problemen die door glutengebruik ontstaan, komen sterk overeen met het klachtenpatroon van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS): buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree. PDS wordt beschouwd als een functionele ‘onschuldige’ aandoening. Is de diagnose PDS gesteld? Dan moet je goed opletten.

1. Bij PDS klachten zijn de gluten markers verhoogd en ziet men in de ontlasting een hoog antilichaamniveau tegen gliadine en transglutaminase, ook als er geen coeliakie is.

2. De PDS klachten nemen in veel gevallen af door gebruik van glutenvrij brood en een glutenvrij dieet, dat wil zeggen dat gluten wel degelijk een rol spelen in PDS.

3. Wanneer je zetmeel weglaat nemen ook de klachten die ontstaan door darmparasieten en candida overgroei af.

 

Fout voedsel en prikkelbare darm syndroom

Het huidige westerse dieet richt zich steeds meer op gemak, snelle kant-en-klare fabrieksmaaltijden. Daarnaast is veel voedsel genetisch gemanipuleerd, het bevat kleurstoffen en te veel zetmeel en schadelijke vetten. Deze voeding kan klachten veroorzaken, zoals een koolhydraatintolerantie gal- en alvleesklier problemen of een overmatige groei van gisten zoals Candida spp. symptomen.

Bij PDS veroorzaakt een dieet zonder suiker en granen een afname van de darmklachten en andere symptomen. Dit dieet heet FODMAPs dieet. Dit is een afkorting van fermenteerbare, oligo-, di- en monosaccharide, en polyolen. Het blijkt dat alle suikers, FODMAPs, niet goed worden verteerd bij mensen met PDS. In feite moet je alle suikers – korte en lange ketens –  en alle zetmeelrijke producten vermijden.

 

Prikkelbaredarmsyndroom studie

In een recente studie naar het effect van een glutenvrij dieet werd – bij mensen met PDS klachten – eerst vastgesteld dat zij geen coeliakie hadden. Daarna stapten zij over op een glutenvrij dieet. Wanneer zij geen gluten gebruikten, hadden zij minder klachten. Na verloop van tijd kreeg een deel van hen als test weer gluten toegediend. Het andere deel – de controlegroep – kreeg een product zonder gluten, een placebo . De mensen die opnieuw gluten kregen toegediend, ontwikkelden veel vaker buikpijn, een opgeblazen gevoel of vermoeidheid dan de placebogroep.

 

Indien voeding de oorzaak van klachten is, zal ook voeding de oplossing vormen. Bij een groot deel van de mensen met PDS klachten nemen de symptomen af wanneer alle zetmeelrijke producten granen, suikers, melk en zoetstoffen worden vermeden. Een dieet van groenten doen de klachten afnemen.

 

FODMAPs diet en het prikkelbaredarmsyndroom

Zetmeel bestaat voor 100% uit glucose. Wanneer zetmeel niet goed wordt verteerd, bereikt het de dikke darm waar het door fermentatie gassen produceert die op hun beurt opgeblazen gevoel, opgezette buik, buikpijn en winderigheid veroorzaken. Granen bevatten veel zetmeel. Een dieet zonder suiker en granen heeft succes bij darmklachten.

Het FODMAPs dieet is een dieet zonder zetmeel en suiker. FODMSAP is de afkorting van fermenteerbare, oligo-, di- en monosacchariden en polyolen. Het FODMAPs dieet wordt voorgeschreven bij PDS klachten. Het komt er op neer dat je alle suikers – korte en lange ketens –   en zetmeelrijke producten vermijdt.

 

Zetmeel, suiker en FODMAPs dieet

Mensen met prikkelbare darm syndroom klachten krijgen dus niet alleen een glutenvrij dieet voorgeschreven, maar een dieet zonder suiker, granen en peulvruchten, ui, prei en melksuiker. Bovendien kunnen zij geen zoet fruit en geen polyolen zoals sorbitol en suikeralcohol van suikervrije voedingsmiddelen gebruiken. Wat blijft er dan over? Groenten, vis, kip en vlees en gezonde vetten.  In feite komt het neer op een paleodieet. Dit levert zeer goede resultaten. De Superfood Brood gerechten die gemaakt zijn van groenten sluiten goed aan op dit principe. Je kan een PDS brood je maken van zeewier, zoete aardappel en natuurlijke bindmiddelen.

Glutenvrij brood versus een tarwevrij dieet

Er is een overlapping tussen een gluten- en tarwe allergie en darmklachten. Niet alleen glutenvrij brood en een glutenvrij dieet zorgen voor een afname van de klachten, het weglaten van granen en suiker speelt ook een grote rol.

Op een rij:

• Bij coeliakie kan je granen zoals spelt en kamut niet gebruiken, daar deze gluten bevatten,

• Wanneer je een tarwe allergie hebt kan je soms wel spelt of kamut verdragen,

• Bij een tarwe allergie wordt vaak spelt en glutenvrij brood – dat rijst en mais bevat- niet verdragen,

• Bij hooikoorts voor grassen kan je geen granen en rietsuiker gebruiken door een kruisreactie,

• Prikkelbare darm syndroom dieet: geen suiker, granen, melksuiker, zoet fruit en zoetstoffen.